Välkommen upp på Sagberg!

Sagberg är ett berg som ligger strax utanför Holmsveden i Söderhamns kommun i Gävleborgs län i Sverige. Bergsformationen är en plats av stor betydelse med en rik historia och naturskön utsikt. Ett av de mest framträdande kännetecknen på platsen är ett av Norrlands största klapperstensfält.

Sagbergs höjd och vackra natur gör den till en idealisk plats för friluftsliv och skogsaktiviteter. Platsen är populär bland bärplockare och svampjägare och erbjuder också många grillplatser och en grillkåta där besökare kan stanna för en picknick eller en måltid. En av de mest fascinerande aspekterna av Sagberg är dess rika historia och lokala sägner. En av de mest kända sägnerna handlar om Tjuv-Jon, en man som tvingades fly från sina hemtrakter i Tönnbro på grund av sina stölder. Enligt sägnen gömde Tjuv-Jon en skatt i en grotta som bildades genom en sprickbildning i berget.

Skylten vid Västbyvägen visar vägen upp på Sagberg.
Det börjar med en fin stig.
En bit upp hittar du denna skylt.
Redan här så har du en fin utskikt.

Sagberg är också hemvist till ett av Norrlands största klapperstensfält, vilket är en spektakulär syn som attraherar många besökare. Klapperstensfältet består av hundratals stora stenblock som tros ha blivit transporterade av inlandsisen för över 10 000 år sedan. Sagberg är också känt för Sagbergsleden, en vandringsled som sträcker sig från Fallfäbodarna till Knupbodarna och går över Sagberg. Leden erbjuder en möjlighet för besökare att utforska Sagberg och den omgivande naturen. Sammanfattningsvis är Sagberg en plats med mycket att erbjuda. Platsen har en rik historia, storslagen utsikt, spännande sägner och ett av Norrlands största klapperstensfält. Detta gör Sagberg till en idealisk plats för alla som är intresserade av lokalhistoria, vacker natur och friluftsliv. 

Uppe på toppen av Sagberg finns en träkåta med en liten kamin, utanför finns det flera grillplatser samt en magnifik utsikt över Hälsingland.
I närhet finns också ett stort flyttblock som kallas kaffekokaren.
Tjuv-Jons grotta ligger på östra sidan av Sagberg och det finns en intressant sägen om Tjuv-Jon.
Några hundra meter söder ut finns ett av Norrlands största klapperstensfält.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.